Колективниот имунитет на коронавирус веројатно нема да се постигне без да се имунизираат деца и адолесценти, соопшти германското здружение за имунологија (DGfI).

„Најчесто се смета дека колективниот имунитет ќе се постигне кога 60-70 проценти од населението ќе бидат заштитени од патогени микроорганизми. Но, тоа претпоставува дека вирусот не може да се размножува кај тие луѓе “, изјави потпретседателот на DGfI, Рајнхолд Фоерстер, за коментарите објавени во вторникот за„ Фанке медија груп “, пишува Хина

Фоерстер рече дека со вирусот Сарс-Ков-2 е поинаку: луѓето можат да го пренесат вирусот иако не се болни самите, дури и ако биле вакцинирани. Делта варијантата на вирусот само ја влошува таквата состојба, нагласи тој.

„Таа е многу позаразна варијанта. Исто така, влијае на адолесцентите и децата “, објасни тој. „Сè додека оваа група воопшто не е имунизирана или е вакцинирана, колективниот имунитет нема да се постигне.

Според германскиот институт за контрола на болести Роберт Кох (РКИ), најмалку 85 проценти од популацијата на возраст меѓу 12 и 59 години и 90 проценти од оние над 60 години мора да бидат имунизирани за успешно да се борат против делтата варијанта на коронавирусот.

„Ако оваа стапка на имунизација се постигнеше на време, најавениот четврти бран есен или зима ќе биде малку веројатен“, објави РКИ во понеделникот.

Во моментов, Комисијата за вакцинација (Стико) не издаде општа препорака за имунизација на деца и млади над 12 години и за оние под 12 години нема одобрена вакцина.