Со СДСМ поголема минимална и просечна плата, поголеми пензии, повеќе пари кај граѓаните, велат од владејачката партија
Vestiplus.mk
+МАКЕДОНИЈАТОП ВЕСТИ

Со СДСМ поголема минимална и просечна плата, поголеми пензии, повеќе пари кај граѓаните, велат од владејачката партија

Соопштение на СДСМ:

СДСМ постојано покажува вистинска грижа за работниците, земјоделците, за младите и пензионерите преку конкретни мерки и политики.

Минималната плата денес изнесува 20.175 денари, што е многу повеќе од 8.900 денари колку што изнесуваше во 2017 година.

Просечната плата денес е околу 34.000 денари и е за 44 отсто повисока од 2017 година, додека за истиот период платите во образованието и детската заштита се зголемени за 36 отсто.

Преку системско решение, пензиите денес растат на секои шест месеци, во март оваа година 330.000 пензионери добија зголемени пении за 8,4 отсто, а следното покачување на пензиите е во месец септември.

Стапката на невработеност е намалена за осум отсто, странските директни инвестиции и Оперативниот план за вработување сериозно ја намалија младинската невработеност.

Зголемена и навремена е и исплатата на субвецниите кон земјоделците, а со новиот модел на субвенционирање, дел од субвецниите се исплаќаат аванасно.

Сето ова е пример за успешноста на мерките и политиките што СДСМ ги спроведува низ отворен дијалог со сите засегнати страни.

Остануваме на страната на граѓаните.

Можеби ќе ве интересира...

Михаилоски: Почнувањето преговори значи неиселување на младите

Vesti +

Маричиќ: Политиката на проширување на ЕУ е силен адут за трансформација на државите и општествата

В+

СДСМ: Мицкоски блокираше 100 милиони евра, Ковачевски обезбеди 80 милиони помош од ЕУ

Vesti +

Премиерот Ковачевски ќе учествува на Самитот за Западен Балкан во Берлин

Vesti +

192 санкции за брзо возење

Vesti +

Ивица Талевски, директор за одржливост на САСА, избран за нов претседател на Македонската асоцијација за рударство

В+