Новите проценки предизвикуваат загриженост во Израел и на други места во светот, и многумина се грижат дека вакцината може да изгуби дел од својата ефикасност.

Израелското Министерство за здравство објави дека заштитата со Фајзер-Бионтек е значително намалена во споредба со зимата и пролетта, иако се уште штити од сериозни болести.

Според државните здравствени статистики, експертите процениле дека дозата на Фајзер кон крајот на јуни и почетокот на јули заштитила само 39 проценти од инфекција со „Ковид-19“, во споредба со 95 проценти од јануари до почетокот на април. Во двата временски периоди, Фајзер беше повеќе од 90 проценти ефикасен во спречување на тешки заболувања.

Израелските научници предупредија дека нова студија за ефикасноста на вакцината Фајзер е направена на многу помал број испитаници од претходната и за пократок временски период.

„Мислам дека оваа информација треба да се земе многу внимателно.

Д-р Ран Балисер, шеф на израелскиот Национален советодавен совет за експерти за „Ковид-19“, рече дека е исклучително тешко точно да се процени ефективноста на вакцината и дека се потребни дополнителни анализи на податоци за да се разбере што точно се случува, пишува „Њујорк тајмс“ .

„Мислам дека податоците треба да се земат многу внимателно поради малиот број учесници“, рече Еран Сегал, биолог од Институтот за наука Вајцман.

Сепак, новите проценки предизвикуваат загриженост во Израел и на други места во светот, и многумина се загрижени дека вакцината може да изгуби дел од својата ефикасност. Можно објаснување за оваа ситуација е зголемениот број случаи на повеќе заразна варијанта на делта или слабеење на ефектите од вакцината по некое време.

Од 95% до 39%

Израел започна агресивна кампања за вакцинација во јануари со вакцината Фајзер. Веднаш на почетокот на кампањата, научниците следеа колку е ефикасна вакцината во заштитата од инфекција „Ковид-19“.

Според студијата објавена во мај, која се заснова на податоци од 24 јануари до 3 април, се проценува дека вакцината е 95 проценти ефикасна во спречувањето на инфекцијата. Со други зборови, ризикот од добивање на Ковид-19 беше намален за речиси 100 проценти. Експертите исто така проценија дека вакцината штити од тешки болести со ефикасност од 97,5 проценти.

Израел започна со олеснување на мерките во пролетта, но бројот на случаи повторно се зголеми кон крајот на јуни. Сега, повеќе од илјада луѓе се позитивни на ковид, секој ден, а израелските власти повторно воведоа некои ограничувања.

Некои од оние кои беа позитивни ги добија двете дози. Епидемиолозите очекуваа појава на таканаречени пробивни инфекции, односно инфекции по вакцинација. Ова се случува со другите вакцини.

Експертите од Министерството за здравство, по првичната проценка на ефективноста, повторно ја анализираа ефективноста на вакцината, ограничувајќи се на периодот од 6 јуни до 3 јули. Во овој период, ефективноста на вакцината во спречувањето на инфекцијата падна на 64%.

Тие неодамна спроведоа друга анализа. Овој пат, тие ги разгледаа случаите помеѓу 20 јуни и 17 јули. Тие проценија дека ефективноста на вакцината била уште помала во тој период – само 39%. Но, заштитата од сериозни болести остана висока на 91,4 проценти.

Можно е вакцината да изгуби сила со текот на времето, но тоа не е единственото објаснување
Малиот број учесници во најновата студија значи дека вистинската ефикасност на вакцината може да биде помала или поголема. Резултатот е исто така неизвесен бидејќи зголемувањето на случаите варира низ целата земја, како и возраста на оние кои се вакцинирани.

На пример, во јануари, постарата возрасна група (над 60) имаше предност, додека тоа не беше случај во април. Ако сега се заразени повеќе луѓе кои беа вакцинирани во јануари, тоа може да нема никаква врска само со вакцината, туку и со напредната возраст на оние кои се вакцинирани.

Исто така, постои можност Фајзер-Бионтек да ја изгуби својата моќ со текот на времето. Експертите од Министерството за здравство открија дека луѓето кои биле вакцинирани во јануари имале поголем број на пробивни инфекции од оние вакцинирани во април.

Ако заштитата од вакцината навистина опадне значително по шест месеци, последиците може да бидат огромни. Ова може да влијае на одлуката на израелската влада дали да им даде на граѓаните трета доза. Сегал верува дека ако Фајзер навистина изгуби дел од својата моќ со текот на времето, тогаш би било мудро да се воведат засилувачи, односно вакцини кои добро штитат од варијантата на делта.