Се дозна дека лицето (кое можело да го излечи ракот) имало коронавирус најмалку 335 дена, што е досега најдолгиот документиран случај на инфекција со КОВИД-19 досега, според една нова студија.

Пациентот, неименувана 47-годишна жена, прво беше хоспитализиран со КОВИД во кампусот на Националните институти за здравство во Бетесда, Мериленд, во пролетта 2020 година.

По десет месеци, за време на кои таа покажа благи или никакви симптоми на коронавирус, нејзините лекари открија дека таа сè уште е позитивна на вирусот.

Жената била имунолошки ослабена откако успешно се лекувала од рак на крвта пред три години, поради што имала ниско ниво на Б-клетки кои произведуваат антитела, се вели во студијата.

Жената се уште имаше позитивен тест за коронавирус, така што нејзините лекари мислеа дека тестовите се „лажно“ позитивни во смисла дека откриле безопасни делови од вирусот што останале по завршувањето на инфекцијата.

Меѓутоа, кога вирусното оптоварување на жената повторно се зголеми овој март, лекарите го анализираа геномот на нејзиниот вирус. Откриле дека е многу сличен со коронавирусот што го имала десет месеци порано, но дека не е сличен со ниту еден вид што тогаш циркулирал кај општата популација, се вели во студијата.

Жената била третирана и конечно ја излечила инфекцијата во април, 335 дена по првиот тест. Нејзините тестови за КОВИД сега се негативни.

Ваквите студии им помагаат на научниците да разберат како се развива вирусот. На пример, студија на жена со ХИВ која имала коронавирус 216 дена покажала дека тој мутирал кај неа најмалку 30 пати.