Vestiplus.mk
+БИЗНИСТОП ВЕСТИ

Одлична вест: 10 посто раст на просечна нето плата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во април 2021 година, во однос на април 2020 година, изнесува 110.0.

-Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Уметност, забава и рекреација (28.3 %), Финансиски дејности и дејности на осигурување (24.1 %) и Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (21.4 %).

Зголемување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Финансиски дејности и дејности на осигурување (21.3 %), Уметност, забава и рекреација (3.4 %) и Земјоделство, шумарство и рибарство (2.9 %).

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во април 2021 година, изнесува 42 441 денари, информираа од ДЗС.

Можеби ќе ве интересира...

Трајко Славевски: Излезе дека сум во право тоа што го зборував за минималната плата

Vesti +

Од први декември една ќеса ќе чини 15 денари

В+

Приведено лице во кичевско, пронајдена дрога

В+

Каевски: Наместо со конструктивни предлози, опозицијата без анализи паушално се расфрла со мерки

В+

Прво ни се враќа снегот, потоа следува кочан ладно време – Детална прогноза до крајот на неделата

В+

Приведени лица барани со потерници

В+