За  Кривичникот законик нее потребно двотретинско мнозинство, тоа е потребно само за Законот за кривична постапка, конкретно во случајот  со Законот за Демнење, каде се јасно утврдени правилата на игра, законот е усвоен од страна на Владата со имплементирани ставки од Истанбулската конвенција за да во пракса се спроведат поголеми права на жените и секако има европско знаменце, рече Бојан Маричиќ министерот за правда во костувањето на Канал5.

– Затоа очекувам да нема проблем со поддршката од страна на опозицијата, иако не се должни да гласаат сепак би било  добро да дадат подржка за граѓаните но и за новинарите, рече тој

Според него демнење, полов напад, подетално дефинирање на силувањето и половот о вознемирување, имплементација на елементи за заштита на новинарите каде нападот врз нив ќе се смета како напад врз службени лица, сето тоа се добри евроспки практитки и имплементација на европсски стандарди.

-Министерството за Правда и Владата имаат ингеренции, ние не водиме истрага ниту можеме да влиаеме на судски истаги, затоа она што е до нас го правиме и преку јавен повик да ја завршат овој случај до крај и со измените на законот, нашето ќе го направиме, еве ги повикувам и судовите и обвинителствот да ја завршат работата и сторителите да добијат соодветни казни, рече Маричиќ за случајот Јавна соба каде во моментот се води постапка само за администраторот и креаторот но не и за споделувачите на непожелни соджини.

Тој потенцираше дека заканите по социјалните мрежи влегуваат во законот каде се дефинира демнењето и на жените и на новинарите, и тој напад станува кривично дело.

– Нема да има потреба од акција на новинарите, обвинителството ќе гони по службена должност, нема да има потреба да поденсат кривична пријава, обврска плус  и поголема заштита Новинарите и медиумските работници, дефиницијата на новинар треба да ја дадат новинарските здруженија тоа е дел од саморегулацијата на медиумите, а медиумски работници спаѓаат и сниматели и технички персонал кој оди на терен, рече Маричиќ.