Делта сојот на коронавирус, кој се шири побрзо од претходните варијанти, може да биде отпорен на некои третмани со антитела, па дури и на делумна вакцинација, покажа студија на Францускиот институт Пастер.

Истражувачите ја тестирале крвта на луѓето кои претходно биле заразени со ковид, како и на оние кои примиле само една доза вакцини „Pfizer“ или „Astrazeneca“, заклучувајќи дека овој вид на заштита не е доволен за неутрализирање на овој вид.

Сепак, само по две дози на вакцина, овој вид успеа да биде „нокаутиран“, покажаа резултатите од истражувањето објавено во списанието „НејчрЌ

Оливие Шварц, авторот на студијата и раководител на одделот за вируси и имунитет на Францускиот институт Пастер, изјави дека резултатите од студијата ги објаснуваат причините за зголемено пренесување на делта соеви, особено во делумно невакцинираните земји.

„Покажавме дека зголемената толеранција на соеви на делта е поврзана со делумна отпорност на неутрализирачки антитела“, рече Шварц.

Вирусот Делта ги загрижи здравствените власти за можноста за брзо ширење. Првпат беше идентификуван во Индија и се прошири во повеќе од 90 други земји.

“Оваа студија покажува зошто вакцинацијата има заштитна улога од делта соеви само по две дози на вакцината. Една доза од вакцината не активира доволни количини на неутрализирачки антитела”, рече Шварц.

Во споредба со алфа-видот, кој за прв пат беше откриен во Обединетото Кралство, делото е четири пати помалку чувствително на антитела во крвта на луѓето кои закрепнале од ковид до 12 месеци по нивната инфекција.

Поединци кои примиле само една доза на вакцини „Фајзер“ или „Астра-Зенека“ биле или слабо или воопшто не биле заштитени ниту од делта или од бета-сој, што за прв пат било откриено во Јужна Африка.

Сепак, со втората доза на вакцината, одговорот на неутрализирачките антитела беше 95%, покажа студијата.

Покрај тоа, антителата произведени од вакцините биле три до пет пати помалку ефикасни против делта соеви, во споредба со алфа и бета варијантите на вирусот.“.