Vestiplus.mk
+МАКЕДОНИЈА

Жаклина Лазаревска: Обезбедуваме вклученост на децата со попреченост во редовната настава со вработување на 500 образовни асистенти

Прес-конференција на Жаклина Лазаревска, пратеничка на СДСМ:

СДСМ гради фер и правично општество со високо развиена свест за почитување и прифаќање на различностите, обезбедуваме вклученост на децата со попреченост во редовната настава.

Завршија јавните огласи за вработување на 500 образовни асистенти кои од почетокот на новата учебна година ќе бидат поддршка на децата со попреченост вклучени во редовната настава.

За таа цел се издвоени 59 милиони денари, со што за првпат системски ги решаваме вработувањата на образовните асистенти.

Образовните асистенти ќе имаат 24.000 денари месечна нето плата и ќе бидат вработени во петте основни училишта со ресурсен центар „Златан Сремец“ и „Иднина“ од Скопје, Завод за рехабилитација на деца со оштетен слух, говор, глас и други проблеми во развојот „Кочо Рацин“ од Битола, „Климент Охридски“ од Ново Село и ОУРЦ „Маца Ѓоргиева Овчарова“ од Велес“.

Учебниците согласно новата Концепција за основно образование, за прво и четврто одделение ќе бидат адаптирани на потребите на учениците со попреченост, а развиен е и аудио читач кој ќе може да ги чита наставните материјали на македонски и на албански јазик.

Обезбедуваме инклузивно образование достапно за секое дете, сите лица со попреченост да имаат еднакви шанси за развој и придонес во општеството.

Инвестираме во иднината, продолжуваме да го менуваме образованието кон подобро.

Можеби ќе ве интересира...

Спасовски: Од Авганистан доаѓаат високообразовани луѓе, борци за човекови права

В+

198 санкции за брзо возење

Vesti +

Македонија во солзи: Почина ракометарот на Бутел на 27. годишна возраст

В+

Тешко повредено 19 годишно девојче, во сообраќајка кај с.Желино

Vesti +

Казни за 173 возачи во Скопје, 71 за брзо возење

В+

Се повлекуваат уште неколку производи од пазарот поради пестицидот етилен оксид

В+