Вкусна шолја чај е ритуал на многу луѓе наутро или попладне, како замена за кафе или едноставно од љубов кон овие ароматични пијалоци.

Сепак, истражувањата покажаа дека еден вид чај може тројно да го зголеми ризикот од одредени видови на рак.

Неколку различни студии го проучувале ризикот помеѓу различните видови на рак и чајот познат како yerba mate. Тоа е билен чај направен од лисја и гранчиња на растението Ilex paraguariensis. Листовите обично се сушат на оган пред да се потопат во топла вода за да се направи напивка.

Тој беше пофален во претходните прегледи за голем број здравствени придобивки, вклучително и зајакнување на имунолошкиот систем. Сепак, неодамнешните студии наведуваат дека прекумерното консумирање на овој пијалок може лошо да влијае на здравјето.

На пример, една студија објавена во списанието Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention сугерира дека чајот yerba mate може да го зголеми ризикот од рак на белите дробови и дигестивниот систем, како што се ракот на хранопроводникот, ракот на желудникот, ракот на цревата, но исто така и ракот на панкреасот и ракот на црниот дроб.

Експертите сугерираат дека тоа се должи на фактот што чајот содржи канцерогено соединение наречено полициклични ароматични јаглеводороди-јаглеводороди (PAH).

Каде на друго место може да се најде спорното соединение?
PAH се наоѓаат и во месото на скара и во чадот од тутун. Во понатамошниот преглед на студијата, експертите открија дека оваа супстанца може дури и да го „трикрати ризикот“ од рак на хранопроводникот.

Исто така, една посебна студија го спореди пиењето на чајот со опасноста од 100 испушени цигари. Сепак, експертите рекоа дека луѓето треба да бидат внимателни бидејќи чајот и цигарите се консумираат на различни начини.