Ако внимавате на декларациите за прехранбените производи, тогаш сигурно сте забележале дека содржат адитиви. Поточно, етикети како E 252, E 171 и многу други. Луѓето често се прашуваат дали декларациите се навистина вистинити, како да препознаат дали храната е здрава или штетна.

На оваа тема се шират различни претпоставки и теории, како и дека е важно луѓето да се информираат за адитивите кои се наоѓаат во храната.

Има многу манипулации. Тоа секако ги плаши луѓето. Но треба да имаме експерти кои се трудат да ја чуваат храната безбедна на полиците. Кога зборуваме за тоа колку е здрава, најздрава е секако онаа без декларација.„Ако купите зеленчук или месо, пригответе го, тоа ќе биде здрав оброк. Она што го нуди прехранбената индустрија треба да биде безбедно и здраво, но неопходно е да се биде безбеден пред се“.

Каква е функцијата на засилувачи на вкус.

Имаат функција само да ни се допадне нешто.Научивме дека има четири вкуса: слатко, кисело, солено и горчливо, но и луто.

Јапонски научник открил со изолирање на компонента од морските алги и видел дека со додавање на некоја храна го добива тој убав вкус. Не треба да биде нездраво, тоа што доаѓа од алги значи дека не е штетно.

Списокот на адитиви е голем, но оние на кои им треба посебно внимание се:

Е 252 калиум нитрат

Е 251 натриум нитрат

Е 250 натриум нитрит

Е 249 калиум нитрит

„Адитивите не се директно канцерогени, но овие четири се проблематични. Тие не се проблематични со нивната хемиска структура, бидејќи, да речеме, растителната храна, како што е спанаќот, е богата со нитрати. Меѓутоа, кога се користат за зачувување на месните производи, што е проблематично и она што Европската управа за безбедност на храна сè уште соодветно го нема земено предвид е дека постои мислење на Светската здравствена организација дека месните производи кои се конзервираат со нитрати или нитрити се канцерогени од прв ред, конкретно за рак на дебелото црево. со сигурност може да се каже дека предизвикува рак.

Како да ги препознаете?

Храната која има интензивна црвена боја дефинитивно содржи канцерогени адитиви, но еве го решението.

Можат да се најдат во некои сирења, не е важно дали се поцврсти или помеки. Се што е интензивна црвена боја е показател дека ги имаат. Така што сами по себе не претставуваат проблем, туку е проблем бидејќи помеѓу адитивите и протеините се во месото, има реакција. Оваа реакција се јавува или под дејство на желудочна киселина или кога пржиме, под дејство на цревни микроорганизми. Мислам дека најголем ефект има на дебелото црево. Секако децата сакаат паштети, виршли, сувомеснати производи, но многу често „На сите им се советува да комбинираат храна“.