Луѓе кои пијат умерени количини кафе, една и пол до три и пол шолји дневно, незасладени или засладени со шеќер, се изложени на помал ризик од смрт во следните седум години, покажуваат научните истражувања.

Кинеските научници од Јужниот медицински универзитет во Гуангжу ги користеа податоците од прашалникот за здравствено однесување и истражување за да ја проценат поврзаноста помеѓу консумирањето кафе засладено и незасладено со општите и специфичните причини за смрт.

На околу 171.000 актери од Обединетото Кралство, без познати срцеви заболувања или рак, им беа поставени неколку прашања за исхраната и здравственото однесување за да се утврдат навиките за консумирање кафе.

Авторите откриле дека во текот на седумгодишниот период на следење, луѓето кои пиеле било каква количина незасладено кафе имале 16 до 21 отсто помал ризик од смрт од оние кои не го консумирале овој пијалок.

Исто така, луѓето кои пиеле една и пол до три и пол шолји кафе засладено со шеќер дневно имале 29 до 31 отсто помали шанси да умрат од оние кои не пиеле кафе.

Авторите на студијата забележуваат дека возрасните кои пиеле кафе засладено со шеќер додаваат во просек по една лажичка шеќер по чаша.

Иако кафето има квалитет кој може да има корисен ефект врз здравјето, други, потешки мерливи варијабли како што се начинот на живот, исхраната и други фактори можат да влијаат на конечните резултати.

Авторите на студијата забележуваат дека податоците за учесниците во истражувањето се стари најмалку 10 години и дека се собрани во Велика Британија, каде чајот е подеднакво популарен пијалок.