Температурата на телото е еден од четирите клучни витални знаци на кои лекарите обрнуваат внимание. Инфекцијата може да предизвика треска, но температурата на телото исто така варира во зависност од возраста и полот, па дури и кога кажувате лаги.

Просечната нормална телесна температура генерално се смета за 37 степени Целзиусови. Но, „нормалната“ телесна температура може да се движи од 36,1 ° C до 37,2 ° C, а онаа што е нормална за вас може да биде малку повисока или пониска од просечната телесна температура.

Телото секогаш ја прилагодува температурата како одговор на условите на околината. На пример, температурата на вашето тело се зголемува кога вежбате. И ако ја проверите температурата со термометар, ќе видите дека е повисока во доцните попладневни и вечерни часови отколку наутро кога ќе станете.

Бебињата и малите деца имаат повисока телесна температура во споредба со постарите деца и возрасните, бидејќи нивната површина на телото е поголема во однос на нивната тежина и метаболизмот е поактивен. Новороденчињата обично имаат просечна телесна температура од 37,5 ° C.

Што е треска?

Треската е привремено зголемување на телесната температура и често е предизвикана од болест. Треската обично престанува во рок од неколку дена.

За возрасни, телесната температура од 39,4 ° C или повисока може да биде причина за загриженост и да го оправда повикот на лекар.

Постарите се поладни

Ако се чувствувате како секогаш да ви е ладно, дури и во жешките летни денови, тоа може да биде поради вашата возраст. Истражувањата покажуваат дека како што старееме, нашата просечна телесна температура благо опаѓа. Студијата објавена во списанието Clinical Nursing со мерење на телесната температура на 133 жители на старечки дом покажа дека температурата на телото е под просекот кај оние на возраст меѓу 65 и 74 години; уште пониско кај луѓето од 75 до 84 години; и најниска меѓу оние на возраст над 85 години, од кои некои имале нормална телесна температура од 34,1 ° C во нормални околности. Ова е важно да се знае, бидејќи постарите луѓе всушност може да имаат треска со пониски температури во споредба со помладите возрасни.

Мажите и жените имаат различни температури на телото

Тоа навистина може да биде вистинска изрека „ладни раце, топло срце“. Во студијата на истражувачите од Универзитетот во Јута во Солт Лејк Сити, тие откриле дека температурата на телото на жената е во просек 0,2 степени повисока од онаа на мажот (36,5 наспроти 36,3). Но, рацете на жените се во просек два степени поладни од машките – 30,6 степени во споредба со 32,2 степени на мажите.

Ако лажете, предизвикувате промена на температурата

Лажењето нема да предизвика растење на носот, но ќе го направи постуден. Во една студија објавена во април 2018 година, истражувачите користеа термичка слика за да покажат дека анксиозноста предизвикана од лажењето предизвикува температурата на носот да се намалува и да се зголемува во областа околу челото.

Лути пиперки

Зачинетата храна може да ја подигне телесната температура – и да влијае на метаболизмот. Студијата покажа дека на учесниците кои додале околу еден грам лути пиперки во храната им била зголемена централната температура, но температурата на кожата била пониска. Авторите на студијата теоретизираат дека ова зголемено производство на топлина, заедно со намаленото чувство за апетит, ја покажува потенцијалната корист од консумирањето лути пиперки за оние кои се обидуваат да ја регулираат својата тежина, особено за луѓето кои обично не јадат зачинета храна.

Студеното срце може да го заштити вашиот мозок

Терапевтската хипотермија е тип на третман кој понекогаш се користи кај луѓе кои имаат срцев удар.

Откако срцето повторно ќе почне да чука, здравствените работници користат уреди за ладење за да ја намалат телесната температура на пациентот на околу 31,6 ° C до 33,8 ° C. Намалувањето на телесната температура веднаш по срцев удар може да го намали оштетувањето на мозокот и да ги зголеми шансите на лицето за закрепнување.