Vestiplus.mk
Во тренд...МАКЕДОНИЈА

СДСМ: Социјалната заштита за нас останува врвен приоритет, ја намалуваме старосната граница и го зголемуваме опфатот на деца кои добиваат лична асистенција

– СДСМ останува целосно посветена на вистинска грижа за најранливите категории и унапредување на системот за социјална заштита, велат од СДСМ во соопштението лиферувано утринава кое го пренесуваме во целост:

Усвоени се измените на Законот за социјална заштита, со кои границата за лична асистенција се спушта од18 на 6 години.

Личен асистент ќе може да добие секое дете со веќе навршени шест години со потешка и најтешка физичка попреченост или потполно слепо дете.

На овој начин се овозможува индивидуална помош и поддршка на децата за вршење на секојдневни активности и тоа заради пристап до образовните институции, центрите за рехабилитација и вклучување во заедницата, активности кои дете без попреченост вообичаено ги врши без поддршка.

Се очекува 200 деца да добијат услуга на лична асистенција и тоа од 80 часа во текот на еден месец, со овие законски измени.

Оваа мерка значи помош и поддршка на родителите во секојдневната грижа за нив, како и поттик за личниот и образовниот развој на децата.

Детската и социјалната заштита остануваат наш врвен приоритет.

Токму затоа носиме решенија кои го олеснуваат животот на граѓаните, но и нудат еднакви шанси за личен и образовен развој на секое дете.

Како одговорна партија посветена на интересите на граѓаните, продолжуваме да ги следиме нивните потреби и барања и да спроведуваме мерки и политики кои го унапредуваат нивниот квалитет на животот.

Можеби ќе ве интересира...

Заев: Остануваме засебни држави, но треба да ги симнеме административните граници

В+

Трагедија во Орман: Пронајдено починато лице, полицијата утврдува кој е и што се случило

Vesti +

Приведено лице за издржување затворска казна

Vesti +

Проектот “m.Health” е победник на Хакатонот “Е-Здравство” на ФИТР и РОШ Македонија

Vesti +

Ковачевски од Битола: Не зголемуваме пензии само пред избори, имаме модел за постојан раст

Vesti +

Од 15 Ноември задолжително носење на зимска опрема во возилото!

В+