Vestiplus.mk
+ МАКЕДОНИЈА

Останаа уште два дена – Полицијата ќе казнува ако го немате ова во вашето возило

Потсетуваме дека од 15 ноември почнува да важи задолжителната обврска за носење зимска опрема во возилата. За возачите на автомобили, џипови и лесни камиони е задолжително носење зимски гуми и синџири, а за возачите на автобуси и на тешки камиони и лопата ако на погонските тркала не може да се постават синџири за снег.

Согласно Правилникот, како зимска опрема на моторните возила со најголема дозволена маса која не надминува 3.500 кг. се подразбира:

– зимски пневматици на сите четири тркала, со минимална длабочина на шарите на нагазниот слој по обем и широчина од четири милиметри;

– пневматици со летен профил на сите четири тркала со длабочина на нагазниот слој по обем и широчина, со минимум од најмалку 4 мм., ако возилото во приборот поседува синџири за снег со адекватна големина за погонските тркала или други соодветни помагала.

Како зимска опрема за моторни возила со погон на четири тркала (4 x 4) се подразбира:

– зимски пневматици на сите четири тркала, со минимална длабочина на шарите на нагазниот слој по обем и широчина од 6 мм;

– пневматици со летен профил на сите четири тркала со длабочина на нагазниот слој по обем и широчина со минимум од најмалку 4 мм., ако возилото во приборот поседува синџири за снег и во случај кога имаат постојан погон, синџири за снег треба да имаат најмалку за задната осовина, а во случај на преклоплив погон, синџири за снег треба да имаат најмалку на постојано вклучената осовина.

Зимски пневматици се оние пневматици кои на својата бочна страна имаат ознака „MS”, “M+S”, “M & S” и знак на снегулка на стилизирана планина со три врва.

Можеби ќе ве интересира...

Tимот на Шилегов се засилува со зелениот Мирослав Богдановски како главен градски инспектор

В+

275 сообраќајни прекршоци во Скопје, 57 за брзо возење

Vesti +

Богоев: Политичко образование и медиумска писменост е потребно за поттикнување на младинскиот активизам

В+

Објавена листа на најпаметните и „најглупавите“ народи: Еве каде се Македонците

Vesti +

Короната коси: Нови 410 случаи на ковид, починаа 10 лица – најмладиот на 50 години

В+

На граничен премин Табановце откриени фалсификувани ПЦР тестови и возила кои вршеле меѓународен превоз на патници без соодветна документација

В+