Vestiplus.mk
+Во тренд...МАКЕДОНИЈА

Османи: Охридскиот рамковен договор беше база за Преспанскиот договор со Грција и договорот со Бугарија

„Охридскиот рамковен договор е политички бисер кој што е внатрешна сила која што не подготвни да се соочуваме со надворшените предизвици. Тој е база за потпишување на двата други договори, со Бугарија и на Преспанскиот договор со Грција“ кажа министерот за надворешни работи, Бујар Османи на тематската седница на Владата посветена на 20 годишнината од Охридскиот рамковен договор.

Тој додаде дека овој договор се зема за пример насекаде низ светот, а изрази и задоволство што секој ден се повеќе се прифаќа и внатре во земјата.

„Со јубилејот на Охридскиот рамковен договор одбележуваме и 20 години автентична историја и успешна интеграција внатре во државата. Тоа е предизвик за сите модерни земји, а во нашиот регион е вистинска реткост“ потенцираше Османи.

Премиерот Зоран Заев на седницата истакна дека министерот Османи, како и вицепремиерот Никола Димитров се сведоци на тоа колку светот сака да употреби нешто автентично и дека Охридскиот рамковен договор е употреблив во многу аспекти во регионот, а и пошироко во светот.

Можеби ќе ве интересира...

Ковачевски: Република Северна Македонија денес ги започнува преговорите за членство во ЕУ, овој ден е историски, долгоочекуван и заслужен

Vesti +

Падна оставка во Тетово: Флорин Бесими поднесе оставка од директор на Тетовската клиника

В+

СДСМ продолжува со серијата граѓански трибини „Силно и одлучно кон иднината“

Vesti +

159 санкционирани возачи во Скопје, 60 за брзо возење

Vesti +

180 сообраќајни прекршоци во Скопје: 25 за пребрзо возење, 19 возеле без возачка дозвола

Vesti +

180 санкционирани возачи во Скопје

Vesti +