Обично кога започнуваме диета, лебот е првата храна што ја исфрламе од исхраната.

Што ако ви кажеме дека сега можете да уживате во свежо печен леб и да ослабете?

Во морето на различни диети и брзи решенија за слабеење, лебот и јаглехидратите се сметаат за непријател број еден. Но, не секој леб се прави од истите состојки. Некои видови може да ви помогнат не само да ја одржите килажата, туку и да го подобрите целокупното здравје.

„Дури и наједноставниот леб може да биде дел од здравата исхрана, но некои опции се подобри кога станува збор за слабеење и отстранување на масните наслаги“, вели Лорен Манакер, медицински експерт. Нејзина препорака е лебот на Езекиел.

За каков леб станува збор?

Едно парче од тој леб содржи 80 калории, 0,5 g масти (нула проценти заситени), 15 грама јаглени хидрати (од кои три грама влакна) и пет грама протеини.

Направен е по посебна, побавна процедура и е полн со состојки кои ќе му бидат пријатни на вашето тело. Има пченица, јачмен, просо, спел и мешунки. Заедно, овие намирници прават моќна комбинација на протеини и содржат дури 18 аминокиселини, вклучувајќи ги и сите девет неопходни за нашето тело. Бавниот процес на печење го спречува губењето на природните влакна и витамини од житариците. Спротивно на вкоренетиот мит дека лебот расте, постои фактот дека житариците од цело зрно можат да бидат успешни, дури и клучен сојузник во губењето килограми, наспроти белиот, преработен леб.

Состојки:

Осум чаши интегрално пченично брашно

Четири чаши јачменово брашно

Две чаши варена и мелена леќа

Половина чаша мелено просо

Половина чаша ‘ржано брашно

Чаша и пол вода

лажичка сол

Четири до шест лажици маслиново масло

Седум грама суров квасец или една лажица сув квасец

половина чаша топла вода

Една лажица мед

Подготовка:

Растворете го квасецот во топол мед и оставете 10 минути.

Измешајте ја пченицата, ‘ржаното брашно, просото и јачменот.

Потоа измешајте ги леќата и маслото со малку вода и изблендирајте, а потоа ставете го во садот со остатокот од водата.

Додадете ја смесата со брашно и растопениот квасец, додадете го остатокот од брашното.

Кога ќе ја измешате смесата, намачкајте ја на површина лесно покриена со брашно и месете го тестото додека не стане мазно.

Тестото се става во тавче подмачкано со масло и се чека двапати да нарасне.

Повторно замесете тесто, исечете го на четири векни и оставете да нарасне.

Се пече на 200 степени 45 минути.