„Животот ќе се врати во нормала после пандемијата коронавирус дури кога ќе се исполнат овие два услови, кога ќе се појави втората генерација вакцини и кога вирусот ќе исчезне од целата планета“, рекол милијардерот Бил Гејтс.

„Единствен начин да се вратиме во нормала е да се појави не прва генерација вакцини, туку втора, кога би можела да биде суперефикасна и голем број на луѓе да ја примат. Така глобално ќе ја елиминираме болеста“, рекол Гејтс.

Додал дека единствено така ќе можеме да ги решиме сите проблеми кои ќе се појават, во образованието, менталното здравје и да продолжиме да ги градиме на позитивен начин.

Според новиот стандард н гејтс, кој ја промени границата на очекувања кога е пандемијата во прашање во однос на она што го изјавил пред еден месец, Американците можеби ќе мораат да живеат со години, а некои и цел живот, со физичка дистанца и други епидемиолошки мерки воведени во борбата против вирусот корона.

Гејтс пред само еден месец најави дека САД може да се вратат во нормала во 2021 година на лето, благодарение на вакцините.

Тогаш најавил дека неколку вакцини од првата генерација може да добијат дозвола за употреба на почетокот на следната гоидна.

Гејтс повторно го критикуваше американскиот пристап во борбата против пандемијата, нарекувајќи го „еден од најлошите на светот“, освен агресивното инвестирање во развојот на вакцината.

„Ќе има многу мртви ако не делуваме заедно“, рекол Гејтс.