Дали некогаш сте се запрашале зошто има светла во фрижидерот кога ја отворате вратата и зошто замрзнувачот е темен? Постојат многу теории и шпекулации за тоа, а некои од нив се многу интересни. Сепак, вистинската причина за ова е изненадувачка.

Сите ја знаат шегата за фрижидерот со само светлина во него. Но, зошто тогаш не е во замрзнувачот?

Како да барате намирници во замрзнувачот? И овде ни треба светлина, или не!

Вообичаената теорија е дека нема светлина во замрзнувачот бидејќи не е потребна. Како и да е, не толку колку во фрижидерот. На крајот на краиштата, го отвораме многу поретко, а фрижидерот го посетуваме неколку пати на ден ако некој сака често да јаде.

Одделот за замрзнување е исто така обично многу помал од фрижидерот, па дали светлината што доаѓа однадвор е доволна за јасно да се види храната внатре?

Вистина е дека има фрижидери кои имаат осветлена комора. Сепак, ова ретко се случува. Мора да запомните дека има многу ниска температура, на која стандардните светилки нема да работат. Има, се разбира, отпорни на мраз, но тие се многу поскапи, што би го направило уредот уште поскап. И никој не сака да плати повеќе. Особено поради погодностите без кои лесно можете да живеете.

Друга работа е што поставувањето осветлување во замрзнувачот би го намалило неговиот корисен простор. И за некои, секоја педа злато вреди.

Значи, како што можете да видите, обично нема светлина во замрзнувачот, бидејќи е неисплатлив. Но, ако сонувате за таква погодност, по вистинска цена, можете да ја имате.