Како да подготвите компири? Каков вид на компири не треба да јадете? Со неколку совети од нутриционист, откријте како правилно да ја подготвите оваа храна.

Без разлика дали го користите како салата или во главното јадење, компирот е незаменлив дел од трпезата. Со неколку совети од нутриционист, научете како да ја приготвите оваа храна и од неа да добиете максимален број хранливи материи.

Компирите пристигнале во Европа околу 1570 година од влажните и ладни делови на Јужна Америка, а денес одгледувањето на компири е лидер меѓу сите други зеленчуци во светот.

Иако можеби не е најхранливиот вид зеленчук, тој зазема важно место во исхраната на Европејците, па важно е да се посвети вниманието што го заслужува!

Ако сте читале за гликемискиот индекс, обидувајќи се да изберете храна која ќе има најмало влијание врз шеќерот во крвта, храната како компирот може да ве збуни.

Веројатно се прашувате зошто компирот со гликемиски индекс 90 толку многу го зголемува нивото на гликоза во крвта, во споредба со белиот шеќер со гликемиски индекс 59.

Еве зошто:

Компирите имаат повеќе гликоза

Компирите имаат повеќе гликоза од шеќерот. Луѓето често грешат затоа што белиот компир не го сметаат за нешто слатко. Излегува дека скробот во компирот е составен од долги низи гликоза. Бидејќи компирниот скроб брзо се вари, гликемискиот индекс на компирот е речиси ист како оној на гликозата. Гликемискиот индекс на гликозата е 100, а на компирот е од 80 до 90.

Сахарозата (обичен трпезен шеќер), од друга страна, е молекула на дисахариди (два шеќери) составена од една молекула гликоза и една молекула фруктоза споени заедно.

Фруктозата во телото се обработува поинаку од гликозата и не влијае на нивото на шеќер во крвта. Сепак, фруктозата предизвикува проблеми кога јадете премногу.

Значи, излегува дека 28 грама јаглени хидрати од компири, има двојно повеќе гликоза од 28 грама шеќер. Кога ќе размислите на тој начин, ќе разберете како компирот го зголемува нивото на гликоза во крвта.

Гликемискиот индекс на компирот можеби не значи многу за одредени личности

Различни луѓе имаат различни одговори на различни видови храна. Најважно е како телото реагира на компирот, а тоа можете да го дознаете со помош на мерач на гликоза во крвта. Ова е особено важно ако сте изложени на ризик за дијабетес и не се справувате добро со шеќерите. Високиот шеќер во крвта влијае на вашето тело, што ја зголемува веројатноста дека ќе предизвикате поголема штета на панкреасот и повеќе ќе страдате од компликациите на дијабетесот.

Внимавајте на вашите порции

Компирите имаат многу нутритивни придобивки и нивното гликемиско оптоварување зависи од тоа колку јадете и каква друга храна јадете со компирот. Компирот најчесто се јаде како дел од оброкот, а не како оброк, а тоа го менува фактот дека влијае на гликозата во крвта.

Гликемискиот индекс може да мами

Тестовите за гликемиски индекс покажуваат само просеци, а самиот број на гликемиски индекс е всушност просекот на овие просеци. Во случајот со компирите, различните студии кои се користат за пресметување на индексот имаат резултати некаде помеѓу 56 и 111. Секоја од овие студии е измерена на одреден број луѓе и евидентирани само просеци.