Лукот е моќен народен лек ако се јаде на вистински начин, но никогаш не треба да се користи за расчистување на дишните патишта, предупредуваат лекарите.

На Интернет се појавија неколку видеа во кои луѓето, не знаејќи дека прават голема грешка, ставаат преполовени чешниња во ноздрите и „се колнат“ дека се решава проблемот со затнат нос или синуси.

„Ова во никој случај не се препорачува и може да биде опасно, а сите оние луѓе кои објавуваат клипови на„ ТикТок “не се лекари“, предупредува д-р Абисола Олулади од Сан Диего.

„Единствената причина зошто поради лукот тече секрет од носот е затоа што мукозната мембрана чувствува силна иритација. Лукот ќе го влоши проблемот со носот, додека тие мислат дека го решава.

„Истекувањето на секретите од носот е реакција на силен мирис и резултат на иритација на мукозната мембрана, а не третман на причината за проблемот“, предупреди таа.
Лукот содржи многу здрави супстанции, но не треба да се нанесува на мукозните мембрани. Покрај тоа, туѓо тело во ноздрите е извонредна можност за влегување на бактериите и создавање на уште поголем проблем.

„Имаме бактерии на рацете, има бактерии на самиот лук и ризикувате бактериска инфекција. Покрај тоа, може да добиете повреда на мукозната мембрана поради поставување на туѓо тело во ноздрата “, предупредува лекарот.

Значи, лукот е здрав и корисен, но не и ако се користи како совет на луѓе од ТикТок, кои според лекарот, немаат идеја за што зборуваат.