Вистинско време е да се ослободите од нив: ТРИ ЖИВОТНИ НАВИКИ кои ја трошат вашата животна енергија
Vestiplus.mk
+Во тренд...

Вистинско време е да се ослободите од нив: ТРИ ЖИВОТНИ НАВИКИ кои ја трошат вашата животна енергија

Дали чувствувате дека ви недостасува енергија и мотивација? Дали ви е познато чувството кога после работен ден немате енергија за вашето семејство, партнер, себе, пријателите?

Причината за недостаток на енергија може да се скрие во вас, во негативните верувања и токсичните навики. Набљудувајте се себеси неколку дена, запишувајќи на што губите време, што ве прави среќни, што ве обесхрабрува. Проверете дали ги имате следните 3 токсични навики во вашите белешки.

Еве 3 работи што ја трошат вашата животна енергија без дури и да забележите:

1. Озборувања, жалење, осуда

Ако озборувате, осудувате некого или постојано учествувате во разговори во кои има полемика за животот на некој друг, тогаш вашата енергија е загрозена. Овој вид разговор ја исцрпува позитивната енергија и после него се чувствувате уморни, празни и незадоволни. Заменете ја токсичната комуникација со конструктивна, сменете го разговорот во друга насока, не поддржувајте такви разговори. Наместо да се жалите, размислете како можете да ги решите вашите предизвици.

2. Вклучување во туѓи ситуации, негативни настани

Важно е да направите енергетски штит околу вас, така што негативната енергија на некој друг да не се пресели во вашето енергетско поле. Секогаш требаше да имате развиена емпатија и да им помагате на другите, но ако премногу се оптеретувате со туѓи проблеми, привлекувате негативна енергија. Ако сите наоколу почнат да страдаат, дали ќе му биде полесно на оној што страда? Наместо да се грижиме, многу е поважно да одржуваме внатрешна рамнотежа, хармонија и да им помагаме на другите кога сме мирни и избалансирани. Правејќи го ова, ќе имате поголема корист за личноста на која сакате да и помогнете.

3. Фокусирајте се на решението, а не на проблемот

Ако постојано се фокусирате на една ситуација одново и одново, повторно размислувате дали сте можеле да кажете нешто поразлично, што ви рече некој, како можевте да ја избегнете грешката… Враќањето во времето и деталното анализирање на проблемот нема да помогне. Наместо проблем, започнете да се фокусирате на решенија. Направете стратегија како да ја решите ситуацијата чекор по чекор и нема да има повеќе проблеми.

Запомнете, какви се вашите мисли, таков е вашиот живот!

Можеби ќе ве интересира...

168 санкционирани возачи во Скопје, 43 за брзо возење

Vesti +

164 санкционирани возачи во Скопје, 43 за брзо возење

Vesti +

Царовска од Битола: Како може некој да биде патриот, а да не се грижи за тоа дали ќе имаме лекари и наставници?

Vesti +

Битиќи: Во третата недела од работата на Владата, решено прашањето за минималната плата

В+

Казни за 229 возачи во Скопје, 75 за недавање предност на пешаци

В+

Се пробива нова улица во кругот на Клинички центар

Vesti +