Валканите туш глави можат да содржат четири типа бактерии кои можат да предизвикаат различни здравствени проблеми

Туш главите можат брзо да станат почва за бактерии доколку не се чистат редовно.

Најчесто ги пронашле габите malassezia и acanthamoeba, кои можат да предизвикаат очни болести како блефаритис, а во ретки случаи дури и губење на видот.

Тие ја пронајдоа и бактеријата malassezia limita, која доведува до инфекции на скалпот, како и pseudomonas aeruginosa, што може да резултира со инфекции на увото.

Сепак, најзагрижувачка е бактеријата легионела. Иако е редок, треба да се внимава бидејќи може да предизвика Легионерска болест, тежок тип на пневмонија. Но, бактеријата легионела е поверојатно да се најде во јавните установи, како што се базени или хотели, отколку во домот.

Експертот за водовод, Питер Клејтон, додаде дека не е важно само да се исчисти главата за туширање од здравствени причини, туку и да се подобри квалитетот на тушот.

– Насобраната вага на главата за туширање може да го попречи протокот на вода и да доведе до лошо и незадоволително искуство со туширање. Ова особено важи за оние кои живеат во области со тврда вода поради високата содржина на минерали – рече тој.