Кога ќе ве фати невреме со грмотевици, важно е да знаете како да се заштитите и да ги намалите ризиците од повреди или штети. Еве неколку препораки за тоа што треба да направите во таква ситуација:

1. Останете Внатре

Дома или во зграда:

 • Престојување во внатрешноста: Најбезбедно е да останете во затворени простории додека трае невремето.
 • Избегнувајте метални предмети: Не допирајте метални предмети, електрични апарати или телефонски кабли. Исклучете ги електронските уреди ако е можно.
 • Прозорци и врати: Држете ги прозорците и вратите затворени и држете се подалеку од нив за да избегнете потенцијални повреди од летање стакло или предмети.

Во возило:

 • Останете во автомобилот: Автомобилот е безбедно место бидејќи делува како Фарадеев кафез, штитејќи ве од електрични удари.
 • Избегнувајте допирање на метал: Не допирајте метални делови од возилото и држете ги прозорците затворени.

2. Ако Сте Надвор

Избегнувајте високи и изолирани објекти:

 • Држете се подалеку од дрвја и високи предмети: Грмотевиците најчесто удираат во високи објекти, затоа избегнувајте дрвја, телефонски столбови и осамени структури.
 • Избегнувајте метал: Металните предмети се одлични проводници на електрична струја. Не држете метални предмети како чадори или голф-клубови.

На отворен простор:

 • Чучнете: Ако сте во поле или на голем отворен простор и немате каде да се скриете, чучнете долу со стопалата заедно и ставете ги рацете преку ушите. Не легнувајте на земја, бидејќи тоа ја зголемува шансата за контакт со струјата.

3. Безбедност при Специфични Активности

Пливање и водени спортови:

 • Напуштете ја водата: Напуштете го базенот, езерото или морето веднаш. Водата е одличен проводник на струја, и присуството во неа за време на грмотевици е многу опасно.

Кампување и активности на отворено:

 • Барање засолниште: Најдете безбедно засолниште како колиба или автомобил. Избегнувајте да бидете во шатор за време на грмотевици.

4. Дополнителни Совети

Информирајте се:

 • Следете ја временската прогноза: Бидете свесни за временските услови и предупредувањата за невреме.
 • Користете апликации за времето: Апликациите како Weather.com или локални апликации можат да ве известат за непосредните временски опасности.

Подгответе се:

 • Алатки за итни случаи: Имајте при рака комплет за итни случаи со прва помош, батерии, светилки и преносливи полначи за телефон.
 • Знаејте каде е засолништето: Разберете каде се наоѓа најблиското безбедно место во случај на невреме.