Рецепт кој често ќе го користите.

Никој не може да одолее на вака подготвеното пилешко.

Замислете само пилешки гради со печурки и сланина, во сочен сос кој само ја подобрува оваа комбинација на вкусови.

Со малку труд добивате гурмански ручек.

Состојки:

пилешки гради

300 гр печурки

2 листови сува сланина

1 голема пиперка

1 главица кромид

3 чешниња лук

3 лажици инстант сос од печурки

коцка сирење

200 гр кисела павлака

300 мл вода

масло, бибер, магдонос

Подготовка:

Месото исецкајте го на тенки парчиња и пропржете ги на масло. Се вади од тавата и се додава ситно сецканата чадена сланина да се растопи. Додадете исецкан кромид и бибер на мали коцки.

Се пржи додека не крамелизира, па се додаваат цели мали печурки, а ако се големи исецкајте ги.

Заварете со малку вода да омекне и да се залепи. Во сад ставете ја павлаката, инстант кремот и водата, измешајте и прелијте ги во готовите печурки.

Додадете сецкан лук. Вратете го месото и динстајте уште 10 минути. На крајот додадете рендано сирење, магдонос и мелен пипер.