Кафулето во Фиренца добило казна од 1.000 евра откако клиент се јавил во полиција и се пожалил дека му наплатиле 2 евра за обично еспресо.

Муштеријата со неверување тврдеше дека едно кафуле во тосканскиот град му наплатило две евра без да ја покаже цената на ценовникот. Сопственикот на кафулето се правдал дека сите цени се прикажани на интернет и дека невообичаено високата цена, околу 70 отсто над просекот на еспресо, требало да ги покрие трошоците за купување зрна кафе од одредена плантажа во Мексико.

Но, полицијата одби да го прифати неговото образложение и го казни Франческо Санап со 1.000 евра.

„Ме казнија затоа што некој се навреди што платил две евра за кафе без кофеин. Дали ви се верува? – вели незадоволниот Санапо во видео објавено на Фејсбук.

„И денес некој може толку да се налути да ја вклучи полицијата, која заклучи дека сме згрешиле поради застарениот закон“, протестираше тој, мавтајќи со полициска казна.

„Овој закон мора да се смени бидејќи во спротивно би биле казнети 99,9 отсто од баровите и рестораните“, нагласи тој.

Традиционално ниските цени и пиењето еспресо се составен дел од италијанската култура, а кафулињата во Италија се познати по тоа што служат добро кафе по традиционално ниски цени. Иако проблемите во синџирот на снабдување и затворањето на кафулињата поради пандемијата на коронавирус доведоа до тоа многу италијански компании постојано да ги зголемуваат цените во последните месеци, просечната цена на еспресото се уште е околу едно евро во повеќето кафулиња.

Ова кафуле отсекогаш го продавало своето кафе по премиум – цената на еспресото кога кафулето беше отворено во 2013 година веќе беше 1,50 евра. Но, Санапо тврди дека дополнителното евро е мала цена за љубителите на кафе.

„Бев казнет затоа што муштеријата беше навреден што плати две евра за кафе од мала плантажа на 1.600 метри во регионот Чиапас, без кофеин, направен исклучиво со процесот на филтрирање на водата“, рече Санапо во четириминутното видео споделено на социјалните мрежи.

Извинете, лут сум. Се почувствува навреден затоа што платил две евра, затоа што бариста го измери кафето, го измелели, го подготвувал на најдобрите машини на пазарот. Тешко е да се натераат луѓето да сфатат дека има кафиња што можат да чинат повеќе од едно евро. Не се работи само за произведувачите, има и баристи кои учат да го прават најдоброто можно кафе, но не, вие сте навредени затоа што за тоа плаќате повеќе од едно евро“, рекол бесниот сопственик на локалот.

„Затоа италијанската индустрија за кафе пропаѓа, умира. Еспресото и италијанската индустрија за кафе мора да оживеат од квалитетот и за тој квалитет мора да се плати“, нагласи тој.