Погрижете се почесто да ги вклучувате во вашата исхрана!

Ако се прашувате како да го зајакнете вашиот имунолошки систем, храната е еден начин. Д-р Хедер понеделник верува дека секоја храна богата со витамини и минерали е суперхрана за имунитет.

Сепак, некои намирници се издвојуваат од другите. Еве 5 намирници кои можат да го зајакнат и заштитат имунолошкиот систем.

Печурки
Печурките се познати како омилена храна илјадници години, а денес модерната наука ги разјаснила дополнителните добри својства на оваа храна и во зависност од видот може да влијае на активноста на имунитетот.

– Многу сакам и шитаке печурки, а досегашните студии покажаа дека даваат придобивки за имунолошкиот систем кој полесно ќе се бори против вирусите и клетките на ракот – заклучува тој.

Ѓумбир
Ѓумбирот има неколку силни антиинфламаторни својства, а делува и како антиоксиданс. Содржи и ѓумбир, биоактивна супстанца која се покажа како ветувачка за превенција од кардиоваскуларни болести со намалување на нивото на оксидативен стрес во крвните садови, како и воспалителни процеси во пределот на срцето. Досега, студиите покажаа дека екстрактот од ѓумбир може да спречи алкохолно заболување на црниот дроб и да спречи оштетување на црниот дроб што може да резултира од хемотерапија.

– Често им препорачувам ѓумбир на пациенти кои страдаат од гадење, надуеност или проблеми со варењето. Можете да го користите свеж или да направите чај од него.

Брокула
Неодамна многу внимание се посветува на брокулата, наводниот извор на најсилното биохемиско соединение кое ќе го поддржи здравјето на имунолошкиот систем: сулфорафан. Сам по себе, се покажа како состојка која ќе го зголеми нивото на неколку антиоксидантни компоненти. NRF-2 е една од компонентите во нашите клетки, а се нарекува и главен регулатор на антиоксиданси, што значи дека само ќе го зголеми производството на некој друг.

NRF-2 може да игра голема улога во намалувањето на воспалителните процеси забележани во неколку состојби, како што се рак, ХОББ или заболување на црниот дроб. Најдобар начин да се консумира брокулата е во сурова форма, на пример во салата, бидејќи сулфорафанот лесно се уништува при готвењето.

Лук
Не само што поради него секое јадење ќе биде повкусно, туку содржи и бројни компоненти кои го регулираат имунолошкиот состав. Студиите спроведени за лукот ја зголемуваат работата на NK клетките, типови на имунолошки клетки кои можат да ги убијат клетките на туморот или клетките кои биле нападнати од вирус. Во исто време ќе го намали холестеролот и крвниот притисок.

Тоа е добро за здравјето поради неколку други причини:

Богат е со витамин Ц, кој е корисен за заштита од настинки и внатрешни инфекции.
Тој е извор на органосулфурни соединенија (како алицин) кои имаат имуномодулаторни својства и ги ублажуваат симптомите на грип и настинка.

Некои истражувања покажаа дека лукот е одличен за контрола, но и за намалување на телесната тежина.

Лукот го подобрува изгледот на кожата бидејќи ја подобрува еластичноста на кожата и го забавува стареењето.

Прелиминарните студии покажаа дека нанесувањето на специјален лук растворлив во масти на брадавиците резултира со исчезнување на брадавиците во рок од две недели.

Куркума
Ако треба да изберете една компонента која ќе го поддржи здравјето на имунолошкиот систем, тогаш коренот од куркума. Оваа прекрасна жолта боја ја дава куркуминот, кој има многу придобивки.

го намалува нивото на холестерол и кортизол

може да спречи промени во имунолошкиот систем

го намалува отокот во зглобовите

Тој е одличен зачин за готвење, иако може да влијае на забите да пожолтат.

Бидејќи не се апсорбира добро во варењето, треба да се јаде многу за да се забележат промени во имунолошкиот состав.