Под куќата на семејството Илиќ има големи тунели од рудник, пишуваат српските медиуми за исчезнувањето на двегодишното девојче Данка од Бор по кое се трага три дена.

Славица Радовановиќ, пензионирана службеничка на српското МВР, Рајко Недиќ, главниот и одговорен уредник на Курир и д-р Ана Будак, адвокат открија нови информации.

Недиќ изнесе информации поврзани со дупките во близина на куќата, како и дека екипи на пожарникари отишле до тие канали за да најдат трага од Данка.

„Имено, на имотот е пронајдена дупка, тоа се некои канали долги околу 10 километри и се поврзани со еден локален рудник. Кога една од тие дупки беше откриена, пожарникарите дојдоа и слегоа таму. Значи, таму се носи водата, има цел куп подземни тунели. Има голем број на овие шахти кои имаат пад и одат под земја. Затоа дојдоа нови единици и тимови на пожарникари кои со помош на камери и рефлектори ќе се обидат да се спуштат и да видат дека можеби девојчето паднало. Имаше како шума, многу шут, а кога багерите го расчистија просторот тунелот беше откриен. Не е вообичаено, двапати да одите, но не е ни противзаконски, во вакви комплицирани случаи може да се каже дека ова е добар чекор, покажува дека полицијата, односно јавниот обвинител надлежен за постапка, има идеја и насока во која треба да оди истрагата. Она што е важно да се истакне е дека не треба да прејудицираме каква било вина од страна на родителите поради фактот што тие двапати отишле во полиција бидејќи тоа е дозволено“, рече Недиќ.