Лебот е омилена храна за многу луѓе и тешко е да се замислат оброци без него, но познато е дека влијае на нашата тежина.

Често може да слушнете дека кога луѓето одлучуваат да ослабат, првото нешто што го прават е да го исфрлат лебот од исхраната бидејќи го забрзува слабеењето.

Еве што всушност се случува кога лебот ќе исчезне од нашето мени.

Губење на тежината предизвикано од задржување на водата во телото
Лебот е полн со јаглехидрати, а нивното нагло исфрлање телото ќе го забележи и ќе доведе до слабеење. Но, не станува збор за брзо слабеење, туку за исчезнување на водата што се акумулира во телото.

Телото складира јаглехидрати во форма на гликоген, млечна киселина која собира вода.

Секој грам јаглехидрати задржан во телото задржува и врзува три до четири пати повеќе од неговата тежина во вода.

Помала потреба за храна
Познато е дека јаглехидратите предизвикуваат нагло зголемување и скок на шеќерот во крвта, кој потоа нагло опаѓа, а тоа предизвикува чувство на глад и потреба за храна. Ова е уште една причина зошто лебот влијае на килограмите бидејќи е полн со хидрати.

Ова не значи дека треба целосно да го исфрлите јљебот од вашата исхрана, туку само празните калории и белиот леб да ги замените со оној кој е направен од цели зрна кои го регулираат и балансираат шеќерот во крвта.

Зголемена енергија и подобро варење
За разлика од црниот или интегралниот леб, белиот леб не содржи влакна, кои се многу неопходни за нормално функционирање на цревата и варењето на храната. Таквата храна предизвикува запек и дигестивни проблеми. Откако ќе го исклучите белиот леб од менито и ќе ги вклучите интегралните житарки во вашата секојдневна исхрана, варењето почнува да работи нормално и лесно. Исто така, јаглехидратите се храна и гориво за мозокот. Ако е квалитетен, мозокот работи нормално, без пореметувања, но доколку храната за мозокот не е здрава, телото реагира негативно, предизвикувајќи чувство на слабост и замор.

И нутриционистот Кејси Барнс истакнува дека е важно да внесувате јаглехидрати во телото во умерени количини.

„Со вклучувањето на овие намирници во вашата исхрана, ќе внесете доволно влакна, железо, фолна киселина и магнезиум, ќе бидете сити и ќе имате доволно енергија. Запомнете дека ниту една храна не е лоша сама по себе, важно е само да имате рамнотежа и да одредите кои делови се најдобри за вас“, истакнува Кејси.