Организаторите на 32. Олимписки игри, што ќе се одржат во Токио, Јапонија, меѓу 23 јуни и 8 август, планираат да дистрибуираат приближно 150 000 кондоми на натпреварувачите, вклучувајќи осум претставници на Босна и Херцеговина, но не и за употреба во Олимпиското село. спроведуваат епидемиолошки мерки таму и поттикнуваат социјално дистанцирање, пишува Си-Ен-Ен.

Кондомите прво почнаа да се дистрибуираат на Олимписките игри во Сеул 1988 година за да се подигне свеста за ХИВ (вирус на човечка имунодефициенција) и СИДА (синдром на стекната имунодефициенција), соопштија организаторите на Олимписките игри во Токио.Меѓународниот олимписки комитет (МОК) побара од нив да ја продолжат таа традиција.

Сепак, за време на игрите, на спортистите ќе им биде кажано да се придржуваат до правилата за социјално дистанцирање, што значи дека ќе има помалку можности за дружење и одредени други активности.

Организаторите веќе одлучија дека гледачите од странство нема да можат да доаѓаат на Олимписките игри во Токио, а од оние што ќе бидат во аудиториумите се бара да не пеат и да врескаат затоа што овие активности го зголемуваат ризикот од ширење на коронавирусот САРС-КоВ-2 . Гледачите се поканети да ги поддржат спортистите со аплауз.