Црниот дроб ги филтрира токсините од телото, па затоа е важно да го одржуваме здрав овој важен орган, кој често го ставаме под притисок дури и несвесно.

Кога станува збор за оштетување на црниот дроб, всушност, првото нешто што ни паѓа на ум е алкохолот, меѓутоа, новото истражување покажа дека сосема друга категорија на пијалоци може уште повеќе да го оштети нашиот орган за филтрирање.

Студијата за срце Фрамингем, која започна во областа Бостон во 1948 година, имаше големо влијание врз изборот на начинот на живот на луѓето.

Сега истражувачите објавија интересно ажурирање во Клиничката гастроентерологија и хепатологија, врз основа на студијата за срце Фрамингем. Истражувачкиот тим рече дека спровел „проспективна опсервациска студија“ која започна околу 2002 година.

Пациентите пријавиле колку често пиеле зашеќерени пијалоци или газирани пијалоци, а истражувачите ја проценувале инциденцата на безалкохолно масно заболување на црниот дроб, состојба во која вишокот маснотии се складира во црниот дроб. Оваа болест, исто така, не мора да доведе до сериозни здравствени компликации, но може да предизвика зголемување на црниот дроб и, следствено, болка.

Според Студијата за срце Фрамингем, безалкохолното масно заболување на црниот дроб може да се спречи со елиминирање на засладените пијалоци.

Тоа е затоа што, според истражувачите, честите корисници на слатки пијалоци (кои пријавиле дека пијат повеќе од еднаш дневно до повеќе од еднаш неделно) имале два и пол пати поголема веројатност да развијат заболување на црниот дроб отколку оние што не пијат.

Во исто време, дури и „повремените“ консументи на зашеќерени пијалоци (т.е. еднаш месечно до помалку од еднаш неделно) сè уште имаа зголемување на маснотиите на црниот дроб во споредба со оние што не консумираат.