Сите сакаме да бидеме љубезни, особено кога станува збор за одење во ресторан и однесување за време на вечерата.

Но, понекогаш она што многумина мислат дека е пристојно, воопшто не е. Некои пристојни навики на кои многумина се навикнати дома навистина не важат во ресторан.

Сите овие седум навики треба да се променат што е можно поскоро.

1. Сами наоѓате место за седење

Дали сте виделе празно место и немате резервација? И наместо да го чекате келнерот, вие сакате да му олесните и да седнете сами. Но, всушност, никогаш не знаете каков е распоредот на ресторанот кога се во прашање седиштата и која маса е задолжена за кој келнер.

Затоа, доколку не ви е кажано дека можете да седите каде сакате, подобро почекајте келнерот да ве води.

2. Премногу зборувате со келнерот

Секогаш е позитивно кога човек е расположен и сака да разговара или да размени неколку мали реченици. Но, дури и ако ресторанот не е преполн, келнерот има други работи освен да разговара со вас за ситниците или да чека додека не одлучите кој пијалок го сакате и слично. Обидете се да ја скратите комуникацијата што е можно повеќе – и бидете љубезни.

3. Ја игнорирате специјалната понуда

Кујната тој ден нуди посебни (и често уникатни) специјалитети на кои келнерот се сеќаваше со сите детали. А кога сака да ви понуди, вие одлучно го прекинувате (да не се замара човекот за џабе). Но, тоа е погрешно. Оставете го да си ја заврши задачата, а освен тоа, можеби ќе сфатите дека некое јадење навистина ве привлекло.

4. Нарачувате од друг келнер

Подготвени сте да нарачате, но келнерот што ве послужува не е на повидок. А ако му мавнете на друг и сакате да нарачате од него само ќе ја искомплицирате ситуацијата. Ако не го видите вашиот келнер, кажете му на неговиот или нејзиниот колега да му се јави, бидејќи ви треба. И тоа е тоа. Ќе го скратите времето на чекање и ќе избегнете збунувачка ситуација.

5. Помагате при празнење на послужавникот

Не, не и не. Никогаш. Без разлика дали е во рацете на келнерот или на масата, НИКОГАШ не го допирате она што е на послужавникот. Келнерот најдобро знае како да организира и како да избалансира. Тоа што мислите дека дополнителен пар раце ќе му помогнат – нема.

6. Си чистите по себе

Дали сте истуриле пијалок, сте скршиле чинија или сте скршиле чинија со храна и инстинктивно сте решиле да го исчистите нередот со салфетки или со собирање остатоци? Тоа е уште едно големо „не“. Секако, можете да ја кренете чашата ако паднала на масата, но ако е поголем неред или скршена чаша, оставете го келнерот да среди. Тој има сè што му е потребно за да исчисти, а се што можете да направите е да тргнете се ако треба – и да нарачате нов пијалок.

7. Сами ги средувате чиниите од масата

Немојте. Откако ќе завршите со јадењето, како и остатокот од друштвото на масата, повикајте го келнерот кој ќе ги подигне чиниите по редослед што му одговара. Ако ги собере сите на куп, нема да му помогне да се балансира и да носи сè одеднаш во кујната. Ако може, ќе го направи сам или ќе дојде неколку пати. На тој начин нему ќе му биде многу полесно отколку на вас да одреди што и како да го носи. И да повториме уште еднаш – бидете љубезни!