Коренот зеленчук е важен дел од здравата и паметно дизајнирана диета. Се верува дека во добро балансирана исхрана зеленчукот треба да сочинува околу 50 проценти од секој оброк, па дел од таа количина дефинитивно треба да припаѓа на коренест зеленчук, кој е богат со хранливи материи и кој ни е достапен во текот на зимата, како на пр. како, на пример, репа.

Традиционално, јадеме кисела зелка и ја подготвуваме како кисела зелка… Сепак, белузлавиот корен од цвеклото може да се јаде и варен или свеж. Можеме да јадеме свежо репа во салати, а варено цвекло во супа или како прилог за разни јадења.

Ако не ви се допаѓа неговиот горко-зачинет вкус, обидете се да најдете помлади растенија кои се послатки бидејќи би било штета да не ги искористите нутритивните придобивки од репата.

Репата помага во регулирање на холестеролот и го промовира здравјето на срцето, богат е со витамин Ц и е добар за нервниот систем благодарение на високата содржина на витамин Б6. Покрај тоа, има и антиинфламаторно дејство, веројатно поради дејството на глукозинолатите, сулфурни соединенија кои исто така учествуваат во формирањето на карактеристичниот вкус на цвеклото. А содржи нитрати кои можат поволно да влијаат на здравјето на крвните садови.

Богат е со растителни влакна, што значи дека може да обезбеди подолго чувство на ситост, што заедно со ниската калорична вредност е добитна комбинација за сите кои сакаат да ослабат на здрав начин.