Имунитетот треба да се води во текот на целата година, особено за да се излезе од летото подготвено за следната студена сезона. Со овие 10 намирници нема да погрешите.

Лекарите секогаш ќе ве советуваат да јадете повеќе овошје и зеленчук бидејќи ова е еден од најлесните начини за зајакнување на имунитетот. Летото ни носи богата сезона на различни намирници кои ќе ви помогнат во овој потфат. Сезонското овошје и зеленчук секогаш се „погусти“ натоварени со хранливи материи, а покрај храната корисни се и вежбањето и хигиената. Често бегаме од вежбање, особено во поодминати години, но не ја пропуштајте можноста и изберете ги овие намирници во текот на летото.

Портокали и лимони
Портокалите и лимоните се лицето на витаминот Ц и никогаш нема да погрешите со нив. Витаминот Ц докажано го зајакнува имунитетот, а овошките кои се богати со овој витамин истовремено го освежуваат и го „ладат“ телото во текот на летото. Портокалите можете да ги јадете сирови и да зачинете чаша вода со лимон. Алтернативно, сокот од лимон може да послужи како алтернатива на оцетот во салатите.

Лубеници и краставици
Лубениците и краставиците се полни со вода. Лубеницата е на околу 92 отсто, а краставицата со дури 96 отсто. Во лето треба постојано да бидеме хидрирани, па во тоа можат да ви помогнат краставицата и лубеницата. И двете храни лесно се варат, иако голем број луѓе не ја поднесуваат најдобро краставицата. Дополнителен бонус – и двете намирници се нискокалорични, па ќе ви помогне дури и ако сте на диета.

Урда
Урдата е одлична храна богата со арома и е идеална како додаток на многу јадења. Најчесто се јаде разладена, што сигурно добро ќе ви дојде во топлите летни месеци.

Како и многу други млечни производи, урдата има пробиотици, па ќе ги елиминира проблемите со варењето. Друга работа што ја прави совршена за оваа листа е високата содржина на витамин Д кој помага и за имунитетот.

Нане
Нането е богато со антиоксиданси и има антиинфламаторни својства. Свежото нане може да го исечкате и да го ставите во бокал со вода (можете заедно со сок од лимон), а можете да го користите како додаток и декорација на јадењата.

Домати
Оваа листа не може да помине без доматот да влезе во својата сезона која трае само неколку месеци. Доматите се исто така богати со антиоксиданси, а еден од нив е поврзан со бројни здравствени придобивки, вклучително и помал ризик од срцеви заболувања и рак. Доматите се добар извор на витамин Ц, калиум и витамин К.

Куркума и чили
Јадењата треба да се збогатат со зачини. Ќе ви препорачаме куркума која има една состојка која помага во борбата против Алцхајмеровата болест, Паркинсоновата болест и ракот како и кајенските пиперки кои го ублажуваат артритисот и помагаат при високиот крвен притисок.

Бонус
Со летните намирници тешко дека ќе погрешите. Во текот на летото се случува таканаречената „надсезона“ на најразлични намирници кои му пружаат различни бенефиции на човековиот организам. Нема да погрешите ако јадете некакви бобинки, праски, пиперки, кромид, цвекло и слично. Мора да ги споменеме и неизбежните зелени лиснати салати, јаткасти плодови.

Секако, треба да јадеме малку повеќе риба во лето, но рибата е главно скапа за паричници на пензионерите.

Исто така, постои листа на работи што треба да ги избегнувате – голема количина шеќер, на пример, го спречува телото ефикасно да ги нападне несаканите клетки во нашето тело. Исто така, треба да ја намалите количината на месо, заситени масти и храна со малку влакна.