Една нова студија потврди нешто што можеби отсекогаш сте знаеле дека е вистина, но никогаш не сте сакале да го признаете – мачките всушност уживаат во друштво на луѓе кои не се идентификуваат како „љубители на мачки“.

Една студија покажа дека кога мачките се околу луѓе кои едноставно ги толерираат, тие всушност добиваат контрола и независност што ја сакаат.

Во меѓувреме, некои љубители на мачки може да бидат премногу приврзани за своите мачки, држејќи ги во област што не им се допаѓа или галејќи ги до степен до кој мачката не ужива. Да, знаеме дека ова е тешко да се прифати, сопственици на мачки.

Научниците за однесувањето на животните од Универзитетот во Нотингем Трент и Универзитетот во Нотингем анкетирале 120 луѓе и ги измериле интеракциите помеѓу секоја мачка и човекот, проценувајќи колку е удобна мачката, како личноста се однесува и кое однесување најмногу им се допаѓа на мачките.

Накратко, научниците открија дека луѓето кои живееле со мачки се повеќе склони кон иритација и често ги држат своите мачки во скут, повеќе отколку што мачките сакале.

Постарите луѓе повеќе се обидуваат да ги зграпчат и задржуваат мачките отколку помладите, а екстровертите иницираат контакт, што на мачките, познати по својата независност, не им се допаѓа.

Наместо тоа, мачките гравитирале кон учесниците кои им посветувале „пасивно“ внимание и нуделе „минимално допирање“.

Истражувачите, исто така, забележале дека мачките најмногу се умилкуваат околу оние кои ги галеле до основата на ушите и под брадата, во споредба со областите каде што мачките не сакаат да ги допираат, како што се основата на опашката и стомакот.

Значи, можеби тоа е најголемиот заклучок – не е дека вашата мачка не ве сака, туку дека можеби ѝ треба само нејзиниот простор. Кога станува збор за наклонетоста, таа ја претпочита по нејзини услови.