Тајната за зачувување на здравите својства на зеленчукот и овошјето е ферментацијата, поради што локалните аптеки прават тегли со кисели краставички и буриња со зелка, со лекови за многу болести.

Меѓу теглите ајвар, киселите краставички, пиперките, џемовите, слатките, компотите, има лек за превенција и лекување на многу болести, па дури и корона. Дали е нашата зимница е нашиот лек?

Храната е лек ако се користи правилно, но може да биде и штетна, затоа треба да внимавате што јадете. Зимницата нуди многу здравствени придобивки, но само онаа што се ферментира – кисела зелка, кисели краставичи, туршија.

Ферментираната храна му обезбедува на телото здрави бактерии кои му се потребни за балансирање на цревната флора.

Најважно во зимницата е што ферментацијата ги зачувува витамините и ензимите во храната.

Ензимите се искри на животот. Тие учествуваат во сите метаболички процеси во нашето тело. Ги земаме само со свежо овошје и зеленчук и се многу термолабилни, што значи дека брзо се разградуваат дури и при благ пораст на температурата. Затоа ферментираната зимница е многу подобра и поздрава од пастеризираната.

Кога правилно се подготвува, зимницата не губи ниту една од своите нутритивни вредности и добива пробиотски својства.