Пред Велигден на многу домаќинки им се случува половина од јајцата што ги подготвуваат за фарбање да не можат да ги искористат бидејќи пукаат при готвење.

Не зависи само од температурата на која се варат, туку и од нивната свежина, дебелината на лушпата и садот во кој ги готвите.

Свежите јајца помалку пукаат, а нивната свежина можете да ја проверите со пуштање по едно јајце во чаша вода. Ако потоне, свежо е. Јајце кое долго стои нема да потоне.

Јачината на школка се одредува според нејзината боја. Белите јајца имаат потенка лушпа од потемните. Ако имате намера да ги обоите во сијалицата, изберете потемна. Белата е подобра за посветли бои, но ризикот од пукање за време на готвењето е поголем.

Исто така, важно е јајцата да бидат надвор од фрижидер најмалку час или два пред готвењето. Гответе ги во доволно голем сад за да има место и прелијте ги со млака, а не ладна вода и посолете ги.

Гответе ги на средна температура, а искусните домаќинки тврдат дека 10 минути во умерено зовриена вода се доволни за јајцето добро да се свари.