Напаѓачот кој вчера наутро отвори оган кон полицаец и зградата на Владата на плоштадот Марко во Загреб, а потоа изврши самоубиство, според неофицијални информации, се викал Даниел Безук. Тој имал само 22 години.

„Имаше многу измама и несовесно газење на човечките вредности без одговорност“, напиша тој на фејсбук непосредно пред пукањето во Калашников.

Безук живеел во областа Кутина, а неговиот татко бил доброволец во Татковинската војска, пишуваат хрватските медиуми. Меѓу фотографиите на неговиот Фејсбук профил, може да се најде една со дрвен модел на пушка.