Иако кромидот се користи во речиси сите јадења што ги подготвуваме, многумина се одбиени од неговиот мирис.

Сепак, со оглед на неговата хранлива вредност, треба да се вклучи во менито. Постојат неколку варијации на кромид, но повеќето луѓе користат црвен кромид во нивните домаќинства.

Кромидот расте како крушка под земја и е близок роднина на лукот или празот, а експертите истакнуваат дека е клучна состојка во исхраната благодарение на нутритивното богатство.

Има лоша репутација по својот интензивен мирис и фактот дека многумина ќе плачат додека го чистат. Имено, станува збор за реакција предизвикана од тоа што кромидот ја содржи супстанцијата алицин, која кога ќе дојде во контакт со воздухот се претвора во сулфурна соединение.

Реагира со влагата во окото и произведува траги од сулфурна киселина која гори, па окото произведува солзи за да ги измие трагите од соединението. Овој непријатен ефект може да се намали ако добро го изладиме кромидот во ледена вода половина час пред чистење.

Исхраната богата со овошје и зеленчук го намалува ризикот од развој на хронични болести како рак, болести на срцето и крвните садови, мозочен удар и дијабетес, вели др. Руи Џаи Лиу од Универзитетот Корнел. Тој исто така вели дека истражувањата покажуваат дека луѓето кои јадат овој вид на храна се посреќни.

„Треба да јадете разновидно овошје и зеленчук, а кромидот е дефинитивно дел од здравото мени“, додаде тој.

Кромидот содржи фенолни соединенија кои делуваат како антиоксиданти и ја намалуваат активноста на слободните радикали во телото. Надворешните слоеви на кромидот се побогати со антиоксиданси од центарот, велат авторите на студијата објавена во Журналот за наука и технологија за храна. Освен тоа, кромидот е евтина намирница со која брзо можете да го постигнете препорачаниот дневен внес на овошје и зеленчук од 9 до 13 порции, пишува 24сата.