Во времето на поранешна Југославија, домаќинките немаа толкава разновидност во изборот на храна, па често се задоволуваа со она што го имаат – тоа го роди овој специјалитет.
Ви носиме југословенски рецепт за супа од боранија.
Состојки за 4 лица
- 500 грама боранија
- 500 грама домати
- 25 грама путер
- 1 лажица брашно
- 1 коцка пилешко
- магдонос
- мајчина душица
- сол
- мелен пипер
Подготовка
Сварете два литра солена вода. Во меѓувреме измијте ги и исчистете ги мешунките и исечете ги на помали парчиња. Кога водата ќе зоврие, ставете ги мешунките во неа и продолжете со готвењето.
Доматите прелијте ги со топла вода, излупете ги и исечкајте ги, додајте ги во боранијата, заедно со малку мајчина душица и коцка за супа, па сè заедно сварете додека боранијата целосно не омекне.
Посебно се матат путерот и брашното и се додаваат во врелиот зеленчук.
Кога садот ќе се згусне, додадете бибер и магдонос и добро измешајте.
Ако сте љубители на месо, можете да додадете колбас за вкус.
Пријатно!