Иако на пазарот има широк спектар на различни видови леб, многу луѓе сепак претпочитаат бел леб, иако експертите го сметаат за помалку здрав.

Лекарите предупредуваат дека прекумерното консумирање бел леб може да има неколку негативни последици по нашето здравје.

Зголемување на телесната тежина:
Високиот внес на едноставни јаглехидрати, како оние што се наоѓаат во белиот леб, може да придонесе за непотребно зголемување на телесната тежина и зголемување на телесната тежина.

Проблеми со кожата:
Освен зголемување на телесната тежина и зголемен ризик од дијабетес, прекумерното консумирање бел леб може да предизвика и проблеми со кожата. Истражувањата покажаа дека внесувањето на храна со висок гликемиски индекс, како што е белиот леб, може да ја влоши состојбата на кожата и да резултира со појава на акни.

Проблемите со варењето се уште еден несакан ефект од прекумерното консумирање бел леб. Недостатокот на влакна во белиот леб може да го наруши нормалното функционирање на дигестивниот систем, што може да доведе до запек и други дигестивни проблеми.

За да го одржите вашето здравје, експертите препорачуваат да размислите за замена на белиот леб со похранливи алтернативи кои се богати со влакна и сложени јаглехидрати. Ова може да помогне да се одржи здрава телесна маса, да се подобри состојбата на кожата и да се зачува оптималното функционирање на дигестивниот систем.