Сместен помеѓу зелениот и црниот чај во однос на степенот на ферментација, улонг чајот привлекува внимание поради неговата способност да помогне при високиот холестерол, да промовира губење на тежината без гладување и да го забрза метаболизмот. Боите на улонг чајот, кои варираат од зеленикава до кафеава, зависат од степенот на ферментација и често се нарекува црвен чај.

Антиоксидансите се клучни играчи во здравствените придобивки од улонг чајот. Полифенолите како теафлавин, теарубигин и EGCG се одговорни за многу позитивни ефекти врз телото. Овие антиоксиданси можат да го намалат нивото на шеќер во крвта, а со тоа да го намалат ризикот од дијабетес тип 2 и да го подобрат здравјето на срцето, намалувајќи ја веројатноста за срцеви заболувања.

Покрај тоа, улонг чајот покажува извонредни ефекти врз мозокот. Редовното консумирање е поврзано со помал ризик од когнитивно опаѓање, подобрена когниција, меморија и извршна функција.

Тенот во чајот може да го зголеми вниманието и да ја намали анксиозноста, додека кофеинот и чајот заедно промовираат будност и внимание. Тоа е исто така поврзано со поголема минерална густина на коските, намалување на денталниот плак и долгорочно подобрување на симптомите на егзема.

Заедно со сите овие придобивки, важно е да се забележи дека чајот од улонг генерално се смета за безбеден за консумирање. Препорачаната дневна доза од 3-4 шолји обезбедува доволно антиоксиданси, но треба да бидете внимателни со внесот на кофеин.

Прекумерното консумирање може да предизвика несоница, главоболки и анксиозност. Треба да се избегнуваат и додатоци на улонг чај, за да се спречи прекумерното внесување на полифеноли, кои можат да имаат негативни ефекти врз здравјето. Генерално, уживањето во умерени количини на улонг чај може да обезбеди голем број здравствени придобивки без значителни несакани ефекти.