Одземен е телефонот на мајката на Данка и пратен на вештачење, станува критично за исчезнатото девојче во Србија.

Како што неофицијално дознаваат српските медиуми, полицијата ги испитува сите контакти на семејството на исчезнатата Данка Илиќ и нивните врски.
Данка Илиќ исчезна пред 24 часа и се поставува прашањето за нејзината здравствена состојба.

Педијатарот Саша Милиќевиќ за ТВ Курир објасни што може да го загрози здравјето на изгубеното двегодишно дете.

„Најголемата опасност е од хипотермија, т.е. настинување, смрзнување, бидејќи телото на детето сè уште го нема доволно развиено тој центар за терморегулација и децата се многу почувствителни на ниски температури од нас. Има еден централен мозок, наречен хипоталамус , кој ја регулира нашата телесна температура и е цела низа процеси во телото кои се трудат да го загреат нашето тело во ладни услови. Сепак, тој механизам природно си има своја граница“, вели педијатарот.

Кажа дека втората опасност е всушност дехидрација, бидејќи телото на детето има многу поголемо количество вода отколку што имаме ние возрасните.

„Значи, непиењето течности може да доведе до дехидрација. Конечно, опасноста од внесување храна, т.е. од глад. Значи, вистинска опасност за децата во тоа што се наоѓаат во такви услови навистина постои“, рече лекарот.

На прашањето околу тоа кога може да дојде до дехидрација, или колку часови непиење вода доведува до таква состојба, д-р Милиќевиќ вели дека тоа е индивидуално.