Некои намирници не можат да се јадат сирови, додека има и такви кои губат витамини и минерали преку термичка обработка.

Дали знаете која храна е исклучително здрава кога се јаде сирова?

Краставици
Додека некои од свежите краставици ќе направат супа, тие сепак се подобро да се јадат сирови. Тие можат да бидат дел од салата, нискокалорична закуска или може да се користат како додаток на хумусот.

Спанаќ
Спанаќот е богат со витамини Ц и Е, влакна, ензими и амино киселини. Најдобро е да се консумира сиров, како дел од салата, бидејќи при готвењето го губи вкусот и аминокиселините.

Репка
Цвеклото е хранливо и богато со фолати, кои се важни за развојот на мозокот.

Морков
Во споредба со варените, суровите моркови се многу похранливи.

Домати
Јадењето сирови домати може да одложи многу болести, од дијабетес до камења во бубрезите.

Кромид
Ако го сакате кромидот, имаме одлична вест. Суровиот кромид содржи хемикалии кои можат да го спречат ракот на белите дробови и простатата.

Брокула
Брокулата е еден од најздравите зеленчуци, особено ако се јаде сирова. Меѓутоа, ако тоа не ви звучи привлечно, ставете ги во топла вода минута или две, кратко варете и исцедете ги.

Лук
Ако го јадете сиров, лукот ве храни со својства важни за борба против ракот.