Кефирот е култивиран, ферментиран пијалок кој потсетува на јогурт. Одредени извори наведуваат дека овој пијалок е стар повеќе од 1000 години и потекнува од Кавказ.

Наводно, локалните мештани, познати по своето здравје и долговечност, случајно го откриле додека носеле свежо млеко во нивните кожени чанти.

Некогаш малку познат надвор од Кавказ, денес кефирот е особено популарен во Русија и земјите од Југозападна Азија, а во последниве години и во други земји.

Во основа, кефирот се произведува со ферментирање на зрна „кефир“, кои наликуваат на минијатурни карфиол. Овие зрна се состојат од казеин и желатински колонии на микроорганизми кои се одгледуваат симбиотски. Доминантна микрофлора се Saccharomyces кефир, Torula кефир, Lactobacillus caucasicus, Leuconostoc и млечен стрептокок кој се користи во прехранбената индустрија, а присутен е и квасецот.

Понекогаш културата на кефир се нарекува и тибетски или кефирски печурки, но кефирот не е печурка, туку природен стартер или жито.

Дел од причината зошто кефирот стана попристапен и широко распространет во последниве години веројатно се должи на здравствените придобивки.

Содржи многу хранливи материи, многу протеини, витамини од групата Б, калиум и калциум. Калциумот помага да се изградат силни коски, протеините градат силни мускули, а калиумот е важен за здравјето на срцето.

Но, пробиотиците се најсилните здравствени придобивки што може да ги понуди кефирот. Според клиниката Мајо, пробиотиците можат да помогнат: подобрување на односот на здрави бактерии во гастроинтестиналниот тракт, лекување на варење, особено по употреба на антибиотици за лекување на синдром на нервозно дебело црево или ублажување на неговите симптоми, намалување или спречување на гастроинтестинални инфекции или промовирање на закрепнување откако тие спречуваат или помагаат во лекување или спречување на вагинални инфекции помогне во лекувањето на инфекции на уринарниот тракт.

Иако консумирањето кефир носи многу здравствени придобивки, можни се и некои несакани ефекти. Тие вклучуваат запек и стомачни грчеви, а луѓето најчесто ги чувствуваат по првото консумирање кефир. Понатаму, кефирот се смета за безбеден за деца на возраст од една до пет години, но дефинитивно треба да го проверите ова прво кај педијатар или општ лекар.

Децата до една година не смеат да консумираат млечни производи од кравјо млеко, но дозволено е да консумираат мајчино млеко кое содржи природни пробиотици. Луѓето со автоимуни болести, исто така, треба да разговараат со својот лекар пред да консумираат кефир.

Иако бактеријата во кефирот е корисна за луѓето со силен имунитет, може да ги зголеми инфекциите или да ги влоши состојбите кај оние чиј имунолошки систем не е во рамнотежа.

Извор Zena.mk.