Пред неколку дена, аматерски астрономи снимија огромен блесок на Јупитер, кој настана откако небесно тело удри во џинот.

Ударот се случил на 29 август во 01:45 часот по полноќ. Сликите покажуваат краток блесок на површината на Јупитер кој најверојатно бил предизвикан од удар на комета или астероид.

Различни вселенски тела често го погодуваат Јупитер поради неговата силна гравитација и близината до главниот астероиден појас. Најзначајниот ваков настан се случи во 1994 година кога овој гасен џин беше погоден од остатоци од кометата Шумејкер-Леви 9, по што астрономите можеа да видат оштетувања во атмосферата со месеци по ударот.

Научниците веруваат дека Јупитер игра голема улога во заштитата на внатрешниот Сончев Систем од астероиди и комети со привлекување и апсорпција на удари или исфрлање потенцијално опасни објекти понатаму во Сончевиот систем.