Дали ги претпочитате вашите јајца пржени на масло, путер или маснотии? Ако сеуште не сте ги испржиле на путер и маснотии, не знаете што ви недостасува, но има и друг начин на подготовка, и тоа најдобар. За него ќе ви треба малку неочекувана состојка, но не грижете се, техниката е иста, можеби и поедноставна, отколку кај класичното пржење.

Според рецептот кој ги запали социјалните мрежи, со помош на крем се подготвуваат најфините пржени јајца. Се што треба да направите е масло, путерот да го замените со крем и во него да го пропржите јајцето.

Нема потреба многу да ги вознемирувате јајцата, само оставете ги да се пржат додека не се готови. Нема опасност ниту да изгорат, се разбира, освен ако не ги заборавите на шпоретот.

Ако сакате да го направите ова јадење уште подобро и похранливо, можете да додадете грст спанаќ или друг зеленчук во јајцата додека се пржат, а ако сакате да го подобрите вкусот на јајцата и кремот, посипете масло со парчиња чили пиперки и свежи билки. Филето од чаден лосос е исто така добар избор.

Особено добро ќе уживате во ова јадење ако го послужите на препечен домашен леб или тост.

Јајца во крем

Состојки:
100 мл крем
2 јајца
опционални додатоци
сол

Подготовка:
Додадете го кремот во мало тавче и премачкајте го по целото дно. Додадете спанаќ или слични зеленило ако користите. Скршете ги јајцата над сè, посолете ги и поцрнете ги. Пржете околу 5 минути или додека не се стегне белката. Посипете со билки по желба и послужете, пишува Слободна Далмација.