Повеќето од нас имаат различни масла во кујната, од сончогледово и маслиново или кокосово до масло од авокадо… Иако се одлични извори на здрави масти и антиоксиданси, начинот на нивното складирање може да биде клучен за зачувување на квалитетот и хранливите својства. на маслото.

Па зошто често правиме основни грешки при нивното складирање?

Многумина од нас мислат дека најдоброто место за складирање масло е во близина на рерната и ринглата. Сепак, маслото кое е постојано изложено на топлина може брзо да го изгуби својот квалитет. Идеалната температура за складирање на масло не треба да надминува 20°C. Ова правило е особено важно за маслата со пониска точка на чад, како што е маслиновото масло.

Маслата со ладно цедење, популарни по нивните хранливи својства, се особено чувствителни на светлина. Може да го расипе маслото, што значи губење на вкусот и хранливите својства. Затоа, препорачливо е да се чува во темно стаклени или керамички садови. Ако некогаш сте посетиле области специјализирани за производство на масла, можеби сте забележале дека ги чуваат во посебни кутии што ги штитат од светлина.

Освен на светлина и топлина, маслото е чувствително и на воздух. Воздухот може да предизвика оксидација, што предизвикува маслото побрзо да согорува. Затоа е клучно маслото да се чува во добро затворени садови. По секоја употреба цврсто затворете го капачето за маслото да не дојде во контакт со воздухот.

Исто така, добро е да се земе предвид типот на масло што го користите. Додека некои масла, како што е кокосовото масло, може да се чуваат на собна температура без никакви проблеми, други, како што е маслото од ленено семе, подобро се чуваат во фрижидер за да се продолжи рокот на траење.

Правилното складирање на маслата за готвење може да го продолжи нивниот рок на траење. Покрај тоа, ќе ги зачувате хранливите материи. Иако е погодно да ги оставите до шпоретот или во проѕирни шишиња, размислете за долгорочно зачувување на квалитетот.