Според американскиот Институт за проучување на војната (ISW), со седиште во Вашингтон, руските власти се подготвуваат да ја интензивираат депортацијата на украинските деца во Русија во текот на летото 2024 година, дополнително консолидирајќи уште една компонента на руската геноцидна кампања во Украина.

Според извештајот, таканаречениот поглавар на Луганската Народна Република (ЛНР) Леонид Пашечник на 27 мај објавил дека руските федерални субјекти (региони кои се составни ентитети на Руската Федерација) ќе „вдомат“ над 12.000 деца од окупираниот регион Луганск во текот на 2024 година и дека руската програма „Корисни одмори“ ќе спонзорира 40.000 деца од окупирана Украина да ја „посетат“ Русија за летни кампови и едукативни активности.

Пасечник, исто така, објави дека летните кампови за деца на окупираниот Крим и во Русија се подготвуваат да „вдомат“ над 600 деца од окупирана Украина во текот на летото, вклучувајќи го и летниот камп „Океан“ во Владивосток, Приморски крај (кој е поблиску до Алјаска отколку до Украина).

Како што пренесува Укринформ, окупациското Министерство за труд во регионот Херсон, исто така, објави дека неодреден број деца од окупираниот регион Керсон ќе патуваат во кампот „Океан“ за „образовна, спортска и културна програма“.

Сенаторот за окупација на регионот Херсон, Андреј Алексеенко, на 27 мај објави дека 575 деца од окупираната област Керсон ќе присуствуваат на тринеделни летни кампови во окупираниот Крим и во руската Република Адигеја со средства од руската федерална тема.

„Министерството за образование и наука на LNR“ објави дека неодреден број адолесценти од окупираната област Луганск ќе присуствуваат на воено-патриотски спортски камп во кампот „Авангард“ во рускиот регион Волгоград и ќе тренираат за воено инженерство, тактика, пожари, скокање со падобран, комуникации, основите на националната безбедност, операција со беспилотни летала и тактичка медицина

„И покрај руските напори да ги обликува летните кампови за украинските деца како привремени рекреативни и образовни работи, тие се фундаментална компонента на руската кампања за депортирање на Украинците, вклучително и деца, во Русија. Присилниот трансфер на деца од една група во друга е признат чин. што претставува геноцид и затоа повеќеслојните шеми на Русија за депортирање на украински деца во Русија може да се класифицираат како геноцидни акти“, велат аналитичарите на ISW.

Според тинк-тенк, Украинските деца кои биле депортирани во Русија за такви „одмори“ или „летни кампови“ се соочуваат со програми за русификација, чија цел е да ги изолираат од нивните украински семејства, јазик, култура и историја.

„Руските власти најверојатно ќе ги ескалираат напорите за депортација во текот на летото под маската на летните одмори, но овие програми претставуваат геноцидни акти против украинскиот народ и покрај руските напори да ги прикрие како привремени и позитивни образовни можности“, велат аналитичарите на ISW.

Според комесарот за човекови права на Врховната Рада, Дмитро Лубинец, кој ја објави статистиката преку Телеграм по повод Меѓународниот ден на исчезнатите деца, вкупно 2.021 дете се сметаат за исчезнати во Украина поради тековната војна.

„Нелегални депортации, киднапирање деца од страна на Русите, хаосот што се случува на привремено окупираните територии… Сето тоа само го влошува проблемот и го зголемува бројот на исчезнати деца“, истакна Лубинец.

Тој потсети дека секое исчезнување на дете треба веднаш да се пријави во полиција, а во случај на повреда на правата на детето, жалбите треба да се поднесат до Комесарот за човекови права на Врховната Рада на е-пошта: hotline@ombudsman.gov .ua или 0800501720 (жешка линија).

Драган Мишев

Извор: Civilmedia.mk

https://civilmedia.mk/isw-moskva-ja-intenzivira-deportatsijata-na-ukrainski-detsa-vo-rusija/