Додека имаше аптеки и антибиотици, нашите предци пиеја чај од жалфија за болки во грлото и засипнатост.

Докторите и денес советуваат да се земе овој напиток како дополнително средство за разни терапии.

Жалфијата често е една од главните состојки на кремите против разни инфекции на кожата и шампоните против првут или мастите против херпес.

Бидејќи делува релаксирачки, се користи и за инхалација кај астма и бронхитис, но и кај инфекции на респираторниот тракт, бидејќи има и антимикробно дејство.

Чајот направен од листовите на ова лековито растение се користи за чистење на забите и непцата, а во денешно време екстрактот од жалфија често се додава во пастите за заби.

Влијае и на процесите на варење, а се користи и за релаксација, нервоза, напнатост, топлотни бранови за време на климакс и симптоми на ПМС.

За овие сезонски вируси, добро е да го користите како лапа за намалување на телесната температура, а во комбинација со ловоров лист, можете да направите ефикасен сируп кој ја смирува кашлицата.

Ти треба:
осум прстохвата жалфија
три ловорови лисја
200 гр шеќер
300 мл вода
Подготовка:

Карамелизирајте го шеќерот до темно кафеава боја. Додадете 300 мл вода и мешајте додека шеќерот не се раствори. Додадете жалфија и ловорови листови и варете десет минути. Почекајте да се излади и процедете. Од добиениот сируп треба да консумирате по една лажица три пати на ден.