Пробајте го овој рецепт, ќе го паметите вкусот долго време.

Состојки:

600 гр бел грав

300 гр месо

1 лажица вегета

3 главици кромид

100 мл масло

Половина чаша вода

1 лажичка сол

2 лажици мелен црвен пипер

Подготовка:

Ставете грав во тенџере. Во тенџерето турете вода колку да се прелие со гравот и се вари додека не зоврие. Кога ќе зоврие, процедете го гравот и таа прва вода секогаш се истура. Потоа истата количина на вода истурете ја во другото чисто тенџере и додадете 1 лажица вегета. Овој пат згответе го гравот додека не се свари, додека не омекне.

Во друг сад додадете ситно сечкани 3 главици кромид, лажичка сол, масло и половина чаша вода. Варете додека не испари водата. Кога водата ќе испари, намалете ја топлината, додадете две лажици црвен мелен пипер и на тивок оган пропржете го кромидот уште малку.

Загрејте ја рерната на 200 степени. Кога ќе се сварат гравот, процедете го, но да остане водата во која се варени. Додадете кромид со црвена мелена пиперка, која претходно беше пропржена на рингла и чаша вода во која се сварил гравот. Измешајте сè.

Истурете го гравот во керамички или огноотпорен сад, така што садот е речиси полн, но не до врвот за да може полека да се вари во него.

Врз гравот наредете го ситно сечканото месо и ставете го во рерна да се пече. Можете да користите било што од суво свинско месо.

На пример ребра, сланина, сушен свински врат. За ова користете месо од бедра, сушен свински врат и сланина. Како прилог со ова јадење, салата од зелка оди одлично. Гравот треба да се пече во рерна најмалку еден час. Сè зависи од јачината на рерната. Гравот не треба да биде покриен со фолија.

Извор Zena.mk.